JIGAR DISTROFIYASINING SIRROZ PATOGENEZIDAGI ROLI: PATOFIZIOLOGIK VA PATOLOGIK-ANATOMIK TAHLIL (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Mazkur maqolamizda  jigar distrofiyasining sirroz patogenezidagi o‘rni patofiziologik va patologik-anatomik nuqtai nazardan tahlil qilindi. Tadqiqotning maqsadi jigar to‘qimasida yuzaga keladigan degenerativ o‘zgarishlar, temir ortiqchaligi, oksidativ stress, hepcidin–ferroportin tizimi disbalansi hamda hujayra o‘limining yangi mexanizmlaridan biri bo‘lgan ferroptoz jarayonining sirroz rivojlanishiga ta’sirini ilmiy asosda yoritishdan iborat bo‘ldi. Tahlillar natijasida aniqlanishicha, jigar distrofiyasi sirrozning erta bosqichida hujayra metabolizmi