O‘ZBEK TILIDAGI FRAZEOLOGIZMLAR: KELIB CHIQISHI, TURLARI VA SEMANTIK TAHLILI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu ilmiy maqolada o‘zbek tilidagi frazeologizmlar tilning milliy ruhini, xalqning madaniy qadriyatlari va tarixiy tajribasini aks ettiruvchi muhim til birliklari sifatida o‘rganilgan. Tadqiqotda frazeologizmlarning kelib chiqish manbalari — folklor, tarixiy voqealar, diniy manbalar va qadimiy turkiy qatlamlar — tahlil qilinib, ularning semantik xususiyatlari, turkumlanishi va nutqdagi funksional vazifalari yoritilgan. Maqolada frazeologik birliklar metafora, metonimiya va sinekdoxa asosida shakllanishi, nutqni obrazli va emotsional ifodalashdagi roli ko‘rsatib berilgan. Tadqiqot natijalari o‘zbek frazeologiyasining boy leksik qatlam ekanini isbotlab, lingvistik va etnolingvistik jihatdan muhim ekanligini ta’kidlaydi.