PEDAGOGIK OLIY TA'LIM TRANSFORTMASIYASINING ISTIQBOLLARI VA RIVOJLANISHI TENDENSIYASI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqola zamonaviy davrda pedagogik oliy ta’lim tizimida kechayotgan transformatsiya jarayonlarini, ularning istiqbollari va rivojlanish tendensiyalarini chuqur tahlil qiladi. Oliy ta’limning raqamlashtirilishi, kompetensiyaga asoslangan ta’lim standartlari, kredit-modul tizimining joriy etilishi, o‘qituvchilar malakasini oshirishning yangi mexanizmlari hamda xalqaro reytinglar talablariga mos ta’lim modeli maqolaning asosiy tadqiqot yo‘nalishlarini tashkil etadi. Shuningdek, pedagogik oliy ta’limda ilmiy-tadqiqot faoliyatini kuchaytirish, innovatsion texnologiyalarni o‘quv jarayoniga tatbiq etish, pedagog kadrlar tayyorlash sifatini oshirishning institutsional asoslari yoritilgan. Tadqiqot davomida statistik ma’lumotlar, normativ-huquqiy manbalar, xalqaro tajriba hamda ilmiy adabiyotlar tahlil qilindi. Ikki jadval orqali oliy ta’lim transformatsiyasining asosiy yo‘nalishlari va rivojlanish dinamikasi tasvirlangan. Xulosa qismida pedagogik oliy ta’limning kelajakdagi strategik rivojlanish modellariga oid ilmiy asoslangan takliflar beriladi.