BOLALARDA UYQUNING BUZILISHLARI VA UNING RIVOJLANISHGA TA’SIRI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada bolalarda uchraydigan uyquning turli buzilishlari, ularning sabablari, klinik ko‘rinishlari va bolaning jismoniy hamda psixik rivojlanishiga ko‘rsatadigan ta’siri atroflicha tahlil qilinadi. Uyqu – bola organizmi uchun fiziologik dam olish jarayoni bo‘lib, uning sifati va davomiyligi markaziy asab tizimining shakllanishi, gormonlar sekretsiyasi, immun tizimining faoliyati, o‘sish jarayonlari hamda kognitiv (bilish) qobiliyatlar bilan bevosita bog‘liqdir. Maqolada ayniqsa, zamonaviy hayot tarzi, texnologik vositalardan ortiqcha foydalanish, stress omillari, noto‘g‘ri kundalik rejim va ota-onalarning e’tiborsizligi natijasida yuzaga kelayotgan uyqu buzilishlari holatlari tahlil qilinadi. Shuningdek, uyqu yetishmovchiligining bolaning aqliy faoliyatiga, xotira va diqqatning shakllanishiga, emotsional barqarorlikka, o‘sish gormoni sekretsiyasiga va immunitetga ko‘rsatadigan salbiy ta’siri ilmiy manbalar asosida yoritiladi. Maqolada pediatriyada uyqu gigiyenasi va profilaktikaning o‘rni, shuningdek, ota-onalar va pedagoglarning ushbu jarayondagi mas’uliyati ham muhim o‘rin egallaydi. Bolalarda sog‘lom uyquni ta’minlash uchun ilmiy asoslangan tavsiyalar, individual yondashuv zarurligi hamda o‘z vaqtida tashxis qo‘yish va tuzatish choralari muhimligi ta’kidlanadi. Ushbu maqola bolalar salomatligini mustahkamlash, ularning to‘laqonli psixofiziologik rivojlanishini qo‘llab-quvvatlashga qaratilgan.