YANGI TEXNOLOGIYALARNING MEXNAT BOZORIGA TA’SIRI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Global miqyosda ro‘y berayotgan raqamlashtirish jarayonlari, sun’iy intellekt, avtomatlashtirish va robototexnika kabi yangi texnologiyalar mehnat bozorining tuzilmasini tubdan o‘zgartirmoqda. Ushbu jarayon ishlab chiqarish samaradorligini oshirishi, xarajatlarni kamaytirishi va texnologik jarayonlarni optimallashtirishi bilan birga, mehnat resurslariga bo‘lgan talabning sifat va miqdor jihatidan qayta shakllanishiga sabab bo‘lmoqda. Avvalo, an’anaviy jismoniy mehnatni talab qiladigan jarayonlar bosqichma-bosqich avtomatlashtirilgani sayin past malakali ish o‘rinlari qisqarib, o‘rniga yuqori malaka, texnik ko‘nikma, analitik fikrlash va raqamli savodxonlikni talab qiluvchi yangi kasblar paydo bo‘lmoqda.