KOGNITIV QOBILIYATLARNI RIVOJLANTIRISHDA INTERFAOL USULLARNING SAMARADORLIGI: EKSPERIMENTAL O‘RGANISH (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada kognitiv qobiliyatlarning shakllanishi va rivojlanishiga interfaol ta’lim usullarining ta’siri eksperimental nuqtayi nazardan tahlil qilingan. Zamonaviy pedagogikada interfaol metodlar — klaster, aqliy hujum, debat, sinkveyn, rol o‘ynash, guruhda muammoli vaziyatlarni yechish — talabalarda fikrlash jarayonlarini faollashtiruvchi asosiy texnologiyalar sifatida qaraladi. Tadqiqotda ushbu metodlarning e’tibor, xotira, tafakkur, tezkor qayta ishlash, muammoli vaziyatni tushunish kabi kognitiv indikatorlarga ko‘rsatgan ta’siri o‘rganildi. Eksperimental guruhda interfaol yondashuv, nazorat guruhida esa an’anaviy o‘qitish qo‘llanildi. Natijalar shuni ko‘rsatdiki, interfaol metodlar talabalarning kognitiv faolligini 28–40% ga oshiradi, ularda ijodkorlik va mantiqiy fikrlashning kuchayishiga sabab bo‘ladi. Xulosa sifatida, interfaol usullarning muntazam qo‘llanilishi o‘quvchilarning bilimni chuqurroq o‘zlashtirishi, mustaqil fikrlashni shakllantirishi hamda psixologik faollikni rag‘batlantirishi ta’kidlanadi.