BOLALARDA GELMENTOZ KASALLIGINI DAVOLASH VA UNING OLDINI OLISH CHORALARI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Mazkur maqolada gijja kasalligining turlari, sabablari,  belgilari va uning oldini olish choralari haqida so’z yuritiladi. Gijja – asosan a’zolarda, to’qimalarda va hatto qonda joylashgan. Ba’zi gijjalarning lichinkalari qon tizimi orqali organizm bo’ylab harakatlanib, har qanday a’zoga tasodifiy birikishi mumkin. Agar tuxumlar ko’p bo’lsa, butun organizmni zararlashi mumkin. Me’da-ichak tizimning turli bo’linmalarida yashovchi gijjalar. Ichak parazitlarining 100 ga yaqin turi va ichakning har bir qismi uchun o’nlab tur mavjud. Ingichka ichakda askaridlar, antilostlar, keng tasmalilar va boshqa ularning «qarindoshlar»i yashaydi. Ingichka ichak kichik tasmali ostritsalar va boshqalar bilan «yashash joyini bo’lishadi».Mamlakatimizda 60 ga yaqin gijja turlari keng tarqalgan va ularning har biri uchun tegishli dorilarni tanlash kerak. Odatda shifokorlar gelmintlarning turiga qarab 10 turdagi dori va ularning analoglarini qo’llashadi. Ushbu dorilar bemorning tanasiga yengil detoksikatsiya qilish xususiyatiga ega. JSST ma’lumotlariga ko’ra, har yili taxminan 3 milliard odam gijjalar bilan zararlanadi. Enterobiozdan 1,2 milliard, ankilostomozdan 0,9 milliard, trixotsefalyozdan (qilbosh gijjadan) 0,7 milliard odam aziyat chekadi, bu esa rasmiy statistikadir. Ba’zi parazitlar miya, ko’z qovoqlari