VIRTUAL SIMULYATORLARDAN FOYDALANGAN HOLDA HARBIY MASHG‘ULOTLARNI O‘TKAZISH SAMARADORLIGI. (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada zamonaviy virtual simulyatorlardan foydalangan holda harbiy mashg‘ulotlarni tashkil etishning samaradorligi, imkoniyatlari va amaliy afzalliklari yoritiladi. Virtual simulyatorlar jangovar vaziyatlarni xavfsiz, iqtisodiy va qayta-qayta takrorlanadigan sharoitda mashq qilish imkonini berishi bilan ajralib turadi. Tadqiqotda simulyatorlarning o‘quv jarayonidagi roli, xodimlarning taktik va texnik tayyorgarligini oshirishdagi o‘rni, shuningdek, real sharoitga maksimal yaqinlashtirilgan mashg‘ulotlarni yaratishdagi texnologik imkoniyatlari ko‘rsatib o‘tiladi. Maqolada virtual mashg‘ulotlar orqali o‘quvchilarni stressga chidamlilik, tezkor qaror qabul qilish, jang maydonidagi holatlarni tahlil qilish kabi ko‘nikmalarini rivojlantirish istiqbollari tahlil qilinadi. Shuningdek, ularning iqtisodiy samaradorligi, o‘q-dorilarni tejash, texnika va jihozlarni saqlash, xavfli vaziyatlarsiz o‘qitish imkoniyatlari ko‘rib chiqiladi. Maqola yakunida virtual simulyatorlarning harbiy ta’lim tizimida qo‘llanishini kengaytirish bo‘yicha tavsiyalar beriladi.