KARDIOMIOPATIYA KASALLIGINING TURLARI, BU KASALLIKDA DORIVOR O`SIMLIKLAR VA SINTETIK PREPARATLARNING QO`LLANILISHI. (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada kardiomiopatiya kasalligining turlari va bu kasallikda dorivor o'simliklar va sintetik preparatlarning qo'llanilishi haqida so'z yuritiladi.Kardiomiopatiya yurak mushak to‘qimalarining strukturaviy va funksional o‘zgarishlari bilan kechuvchi kasallik bo‘lib, u yurak yetishmovchiligi va aritmiyalarni keltirib chiqaradi.Tadqiqotda sabzi, na’matak, limon, oshqovoq va o‘rik kabi dorivor o‘simliklarning yurak faoliyatini qo‘llab-quvvatlovchi va antioksidant xususiyatlari tahlil qilingan. Shuningdek, bisoprolol, lizinopril va furosemid kabi sintetik preparatlarning farmakologik ta’siri ko‘rib chiqilgan. Tabiiy va sintetik vositalarning birgalikda qo‘llanilishi yurak mushaklari faoliyatini yaxshilash, qon aylanishni normallashtirish va yurak yetishmovchiligi xavfini kamaytirishda samarali ekani aniqlangan