TARIXIY GEOGRAFIYANING METODI, PREDMETI VA VAZIFALARI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Tarixiy geografiya – bu geografik ob’ektlar, hududlar va mintaqalarning tarixiy rivojlanishini o‘rganadigan fan bo‘lib, u geografik va tarixiy bilimlarni birlashtiradi. Ushbu maqolada tarixiy geografiyaning metodi, predmeti va vazifalari keng va ilmiy nuqtai nazardan tahlil qilinadi. Tarixiy geografiyaning metodikasi manbalarni o‘rganish, xaritalarni tahlil qilish, hududiy va tarixiy taqqoslash kabi usullarni o‘z ichiga oladi. Predmet sifatida geografik obyektlar, ularning tabiiy va ijtimoiy-historik rivojlanishi, hududiy o‘zgarishlar va inson faoliyati bilan bog‘liq jarayonlar qamrab olinadi. Fan vazifalari orasida tarixiy-geografik jarayonlarni tushunish, mintaqaviy rivojlanish qonuniyatlarini aniqlash, hududiy siyosat va iqtisodiy resurslarni tahlil qilish muhim o‘rin tutadi. Shu bilan birga, tarixiy geografiya ilmiy tadqiqotlarda metodologik asos sifatida xizmat qiladi va hududiy rejalashtirish, madaniy merosni saqlash va ekologik masalalarni o‘rganishda qo‘llaniladi..