TURKISTONDAGI MILLIY-HUDUDIY CHEGARALANISH VA SOVETLAR DAVRIDA O‘ZBEKISTONNING TARIXIY GEOGRAFIYASI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2025)
Ushbu maqolada Turkistonda XX asrning 20-yillarida amalga oshirilgan milliyhududiy chegaralanish jarayoni va uning natijasida O‘zbekiston Respublikasining hududiy shakllanishi, siyosiy-geografik tuzilmasi hamda etno-madaniy tarkibining o‘zgarishi ilmiy nuqtayi nazardan tahlil qilinadi. Tadqiqotda Sovetlar tomonidan olib borilgan hududiy siyosatning maqsad va mexanizmlari, Turkiston ASSRning tugatilishi, O‘zbekiston SSRning tashkil topishi, chegaralarning belgilanish mezonlari, etnik guruhlar joylashuvi va iqtisodiy resurslarning taqsimlanishi kabi omillar yoritiladi. Shuningdek, milliy chegaralanishning siyosiy oqibatlari, identitet masalalariga ta’siri, mintaqaviy integratsiya jarayonlaridagi o‘rni hamda Sovet davrida O‘zbekistonning tarixiy geografiyasi qay tarzda shakllangani chuqur ilmiy asosda bayon etiladi.