SURXONDARYO VILOYATI HUDUDIDA TARQALGAN O’SIMLIKLAR TARKIBIDAN XO’SHBO’Y HIDLIORGANIKODDIY VA MURAKKAB MODDALARNI AJRATIB OLISH USULLARI - Pulatova Lola O‘ktamovna; Bakirov Juma Ashurovich (PEDAGOGS, 2025)
Annotatsiya: Mazkur maqolada Surxondaryo viloyati hududida keng tarqalgan dorivor va efir moyli o’simliklardan xushbo’y hidli organik oddiy va murakkab moddalarni ajratib olish usullari yoritilgan. Tadqiqotda efir moylarini ajratib olishda qo’llaniladigan gidrodistillyatsiya, ekstraksiya va superkritik karbon dioksid usullarining samaradorligi taqqoslandi. Olingan natijalar kimyoviy tahlil orqali o‘rganilib, ularning tarkibidagi asosiy terpenoidlar, aldehidlar, ketonlar va efir birikmalarining foiz ulushi aniqlangan.