SANOAT CHIQINDILARI QAYTA ISHLASH UTILIZATSIYA VA EKOLOGIK XAVFSIZLIK - Mamlakat Umarova Mirzaliyevna (PEDAGOGS, 2025)
Ushbu maqolada sanoat chiqindilarini qayta ishlash va utilizatsiya qilishning ekologik ahamiyati hamda barqaror rivojlanishga qo‘shadigan hissasi yoritiladi. Sanoat ishlab chiqarishi jarayonida hosil bo‘ladigan turli kimyoviy va qattiq chiqindilar tabiatga salbiy ta’sir ko‘rsatishi, havoning, suvning va tuproqning ifloslanishiga olib kelishi mumkin. Shu bois chiqindilarni samarali qayta ishlash, qayta foydalanish va xavfsiz utilizatsiya qilish masalalari bugungi kunda dolzarb hisoblanadi. Maqolada sanoat chiqindilarining turlari, ularni zararsizlantirishning zamonaviy usullari, ekologik xavfsizlikni ta’minlashda qo‘llaniladigan texnologiyalar hamda xalqaro tajribalar tahlil qilinadi. Shuningdek, chiqindilarni iqtisodiy resurs sifatida qayta ishlashning afzalliklari va ekologik barqarorlikka erishishdagi o‘rni haqida fikr yuritiladi.