TURKISTON MUXTORIYATI - TURKISTON XALQLARI DAVLATCHILIGI TARIXIDA YANGI BOSQICH - Xakimdjanova Zilola Gayratovna (PEDAGOGS, 2025)
ANNOTATSIYA Mazkur maqolada 1917-yil noyabr oyida Qo‘qon shahrida e’lon qilingan Turkiston Muxtoriyatining tarixiy ahamiyati, uning tashkil topish jarayoni, siyosiy va ijtimoiy-ma’naviy faoliyati hamda bolsheviklar tomonidan kuch bilan tugatilishi tahlil qilinadi. Muxtoriyat g‘oyasi Turkiston xalqlarining milliy davlatchilik yo‘lidagi muhim qadami sifatida baholanadi. Uning qisqa umr ko‘rgan faoliyati, milliy ozodlik va mustaqillik g‘oyalarining xalq ongida uyg‘onishida tutgan o‘rni yoritiladi. Maqolada Turkiston ziyolilari va xalq ommasining qo‘llab-quvvatlashi, matbuotdagi aks-sado hamda milliy qo‘shin tuzish harakatlari keng yoritilgan. Shuningdek, Qo‘qon fojealari va muxtoriyatning barham topishi masalalari tarixiy manbalar asosida ko‘rib chiqiladi.