TOPISHMOQ-PAREMIOLOGIK JANR SIFATIDA - Usmonova Nilufar Suvon qizi (PEDAGOGS, 2025)
Annotatsiya: Paremiologiya tushunchasi grekcha paranomia – “hikmat” va logos – “ta’limot” so’zlaridan olingan bo’lib, xalq og’zaki ijodiga tegishli maqol, matal, aforizm, topishmoq kabi hikmatli iboralarni o‘rganuvchi tilshunoslik sohasi hisoblanadi. Ya’ni muayyan bir xalqning turmush tarzi, hayot yo‘li, kishilarning jamiyatga bo‘lgan munosabatini, kuzatishlar va hayotiy tajribalarga tayangan holda chiqarilgan xulosalarni ifodalovchi ruhiy holati, etik va estetik tuyg‘ularini, ijobiy fazilatlarini o’zida mujassamlashtirgan, avloddan avlodga og’zaki shaklda ko’chib yuruvchi, ixcham, sodda, qisqa va lo’nda mazmundor mantiqiy umumlashma shaklida paydo bo‘lgan maqol, matal, aforizm, topishmoq kabi hikmatli so‘z va iboralarni ya’ni paremalarni o’rganuvchi tilshunoslik sohasi Paremiologiya deyiladi.