JAMIYATDAGI AYOLLARDA JABRLANUVCHI SINDROMINING PSIXOLOGIK OMILLARI - Rustamova Muhabbat Xolboy qizi (PEDAGOGS, 2025)
Annotasiya:So‘nggi yillarda jamiyatimizda ayollarni himoya qilish, ularning huquq va manfaatlarini ta’minlash bo‘yicha ko‘plab islohotlar amalga oshirilayotgan bo‘lsa-da, turli shakldagi zo‘ravonlik, kamsitish va ijtimoiy tengsizlik holatlari saqlanib qolmoqda. Bu esa ayrim ayollarda “jabrlanuvchi sindromi” (victim syndrome) deb ataluvchi psixologik holatni shakllantiradi. Mazkur sindrom shaxsning o‘zini doimiy ravishda jabrlangan, himoyasiz va kuchsiz sifatida his qilishi, natijada o‘z hayoti va taqdirini nazorat qilishni yo‘qotishi bilan tavsiflanadi.