TO‘LA DIFFERENSIAL TENGLAMA, KLERO DIFFERENSIAL TENGLAMASI VA LAGRANJ DIFFERENSIAL TENGLAMASI - Abdufayozov Jahongir Faxriddin o'g'li (PEDAGOGS, 2025)
Ta’rif.Agar (*) Tenglamada va funksiyalar uzluksiz,differensiallanuvchi bo‘lib,bular uchun munosabat bajarilsa, (*) tenglama to‘la differensial tenglama deyiladi, bunda va funksiyalar biror sohada uzluksiz funksiyalardir. Misol . Ushbu tenglama berilgan : Bu tenglamaning to‘la differensial tenglama bo‘lish yoki bo‘lmasligini tekshiramiz. Bu yerda deb olamiz ,bu holda bo‘lganida shart bajariladi . Demak berilgan tenglamaning chap tomoni biror noma’lum u(x,y) funksiyaning to‘la differensiali bo‘ladi. Bu funksiyani topamiz . bo‘lganligi sababli