EHTIMOLLAR NAZARIYASI VA MATEMATIK STATISTIKA ”KURSINING MATEMATIK STATISTIKA MODULINI O’QITISH - Abdufayozov Jaxongir Faxriddin o'g'li (PEDAGOGS, 2025)
Matematik statistikaning birinchi vazifasi – statistik ma’lumotlarni to’plash va (agar ma’lumotlar juda ko’p bo’lsa) gruppalash usullarini ko’rsatish. Matyematik statistikaning ikkinchi vazifasi – statistik ma’lumotlarni tahlil qilish myetodlarini tadqiqot masalalariga muvofiq holda ishlab chiqish. Matyematik statistika yuqoridagi vazifalarni bajarish mobaynida shug’ullanadigan ba’zi masalalarni kyeltirib o’tamiz: • tasodifiy hodisa ro’y byerishi ehtimolining noma’lum qiymatini baholash; • noma’lum taqsimot funksiyani baholash; • ko’rinishi ma’lum bo’lgan taqsimot funksiyasining noma’lum paramyetrlarini baholash; • tasodifiy miqdorning bir yoki bir nyecha tasodifiy miqdorlarga bog’liqligini va bog’liqlik darajasini aniqlash; • statistik gipotyezalarni Shunday qilib, matyematik statistikaning vazifasi ilmiy va nazariy xulosalar chiqarish maqsadida statistik ma’lumotlarni to’plash va ularni tahlil qilish myetodlarini yaratishdan iboratdir.