ALOE VERA O‘SIMLIGINING BIOLOGIK VA DORIVOR XUSUSIYATLARI - Olimova Dildora Ixtiyorovna (PEDAGOGS, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada Aloe vera (Aloe barbadensis Miller) o‘simligining morfologik, fiziologik va biokimyoviy xususiyatlari, shuningdek, uning xalq tabobatida, farmatsevtik va kosmetologik sanoatda qo‘llanishi tahlil qilinadi. Aloe vera o‘zining o‘ziga xos kimyoviy tarkibi bilan biologik faol moddalarning tabiiy manbai hisoblanadi. O‘simlik tarkibidagi polisaxaridlar, flavonoidlar, organik kislotalar, vitaminlar va minerallar inson organizmida antioksidant, antibakterial, yallig‘lanishga qarshi va immunomodulyator ta’sir ko‘rsatadi. Maqolada Aloe vera asosida ishlab chiqilayotgan preparatlar, ularning farmakologik samaradorligi va ekologik toza dori sifatida istiqbollari ko‘rsatib o‘tilgan.