YEVROPA MAMLAKATLARIDAGI BARQAROR EKOTURIZM AMALIYOTLARINING O‘ZBEKISTON SHAROITIGA MOSLASHUVI - Raximjonova Maxliyoxon Zokirjon qizi; Berdiyorov Baxtiyor Sodiqovich (PEDAGOGS, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqola Yevropa mamlakatlarida shakllangan barqaror ekoturizm amaliyotlari — sertifikatlash, ekologik izni kamaytirish, mahalliy hamjamiyatlar bilan hamkorlik, bioxilma-xillikni muhofaza qilish, tashrif buyuruvchilar oqimini boshqarish va raqamli monitoring — ni tahlil qiladi hamda ularni O‘zbekistonning tabiiy-geografik, ijtimoiy-iqtisodiy va institutsional sharoitlariga moslashtirish bo‘yicha metodik yondashuvni taklif etadi. Tadqiqotda hujjatlar tahlili, taqqoslama benchmarking, ekspert intervyulari va uch bosqichli pilot sinov (Cho‘l hududi, tog‘-o‘rmon hududi, suv-botqoqli hudud) qo‘llanildi. Natijalarga ko‘ra, oddiylashtirilgan “eko-yorliq” tizimi, tashrifni kvotalash, daromadning kamida 30%ini muhofaza va mahalliy xo‘jaliklarga yo‘naltirish, “Leave No Trace” mezonlarini standart operatsion tartiblarga (SOP) tikish va karbon hisobini soddalashtirilgan kalkulyator orqali yuritish O‘zbekistonda eng samarali paket yechimlar ekani aniqlandi.