ATMOSFERA IFLOSLANISHINING INSON SALOMATLIGIGA TA’SIRI - Murodova Xilola Umarqulovna; Shodiyev Elnurbek Otabek oʻgʻli (PEDAGOGS, 2025)
ANNOTATSIYA. Ushbu maqolada atmosferaning ifloslanish sabablari, ularning inson salomatligiga ta’siri va ekologik muhitga yetkazayotgan zarari haqida so‘z yuritiladi. Atmosfera inson hayoti uchun zarur bo‘lgan eng muhim omillardan biri — toza havoni ta’minlaydi. Ammo sanoat korxonalari, transport vositalari va chiqindilar natijasida havo sifati yomonlashib bormoqda. Maqolada atmosferani muhofaza qilish yo‘llari, havoni tozalash choralari va har bir insonning bu jarayondagi o‘rni yoritilgan. Ekologik boshqaruv atrof-tabiiy muhitni muhofaza qilish, tabiiy resurslardan oqilona foydalanish va barqaror taraqqiyotni ta’minlashga qaratilgan davlat, jamoatchilik va xususiy sektorning birgalikdagi faoliyatini tashkil etadi. Ushbu maqola ekologik boshqaruvning asosiy prinsiplari, O‘zbekiston Respublikasidagi qonunchilik asoslari, global muammolar va ularni hal qilish yo‘llarini ko‘rib chiqadi. Maqola davlat siyosati, xalqaro tajriba va amaliy choralar haqida umumiy tushuncha berishga qaratilgan.