GEMANGIOMALARNI DAVOLASHDA SKLEROTERAPIYA USULI - Islom Sobirjonov Ikrom o‘g‘li (PEDAGOGS, 2025)
Ushbu maqolada gemangiomalarni davolashda skleroterapiya usulining tibbiy va amaliy jihatlari yoritilgan. Gemangiomalar qon tomirlaridan tashkil topgan, odatda tug‘ma yoki bolalik davrida paydo bo‘ladigan o‘sma tusidagi patologik tuzilmalar bo‘lib, ularni samarali davolash zamonaviy tibbiyotning dolzarb masalalaridan biridir. Skleroterapiya usuli gemangioma to‘qimasiga maxsus sklerozlovchi moddalarni yuborish orqali tomir devorlarini yopish va patologik qon oqimini to‘xtatishga asoslangan muolaja hisoblanadi. Maqolada skleroterapiyaning afzalliklari, ya’ni jarrohlik aralashuvsiz, minimal invaziv va nisbatan xavfsiz usul ekanligi ilmiy jihatdan asoslab berilgan. Shuningdek, klinik amaliyotda foydalaniladigan sklerozant moddalar (etanol, natriy tiosulfat, polidokanol va boshqalar)ning ta’sir mexanizmi, dozalari va ularning organizmga fiziologik ta’siri haqida ma’lumotlar keltirilgan. Tadqiqot jarayonida turli yoshdagi bemorlarda o‘tkazilgan klinik kuzatuvlar tahlil qilinib, skleroterapiya usulining samaradorlik ko‘rsatkichi va asoratlar darajasi aniqlangan.