AVTOMATIKA TUSHUNCHASI VA UNING SANOATDAGI AHAMIYATI - Safarov O‘tkir Juma o‘g‘li (PEDAGOGS, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqola avtomatika tushunchasini chuqur ochib beradi va uning zamonaviy sanoatdagi strategik ahamiyatini tahlil qiladi. Kirish qismida avtomatikaning tarixi, Industry 4.0 doirasidagi o‘rni va O‘zbekiston iqtisodiyotidagi roli yoritiladi. Adabiyotlar sharhi orqali global va mahalliy ilmiy yondashuvlar solishtiriladi. Metodologiya bo‘limida ikkilamchi va birlamchi manbalar, statistik tahlil (SPSS), simulyatsiya (MATLAB/Simulink) va case study usullari qo‘llanilgan. Tahlil natijalarida O‘zbekiston korxonalarida avtomatika joriy etilishi natijasida samaradorlik 21,4 %, nuqson darajasi 93,2 % ga kamaygani isbotlangan. Xulosada “Avtomatika-2030” milliy dasturi, malaka oshirish va kiberxavfsizlik bo‘yicha amaliy takliflar berilgan. Maqola O‘zbekistonning raqamli iqtisodiyotga o‘tishida avtomatikaning asosiy harakatlantiruvchi kuch ekanligini ta’kidlaydi.