OROL FOJIASI VA IQTISODIY OQIBATLAR: O‘ZBEKISTON UCHUN YECHIM SIFATIDA ZAMONAVIY YONDASHUVLAR VA YAPON TEXNOLOGIYALARI - Baxromova Indira Azizjon qizi,; G’ulomova Gulasal Azizjonovna,; Axmedov O’tkirjon Aloviddin o’g’li, (PEDAGOGS, 2025)
Mazkur maqolada Orol dengizining qurib borishi natijasida yuzaga kelgan ekologik va iqtisodiy muammolar yoritiladi. Ayniqsa, qishloq xo‘jaligi, bandlik, sog‘liqni saqlash tizimi va mintaqaviy migratsiyaga ta’siri tahlil qilinadi. Tadqiqot davomida O‘zbekiston hukumati va xalqaro tashkilotlar tomonidan olib borilayotgan tiklanish ishlari o‘rganiladi. Xususan, yapon texnologiyalarining (suvni tejash, sho‘rlangan yerlarni tiklash, yashil energetika) ushbu jarayonga qo‘shayotgan hissasi iqtisodiy nuqtai nazardan tahlil qilinadi. Muammo yechimida iqtisodiy diversifikatsiya, yashil infratuzilma va xalqaro hamkorlik muhim omil sifatida ko‘rsatiladi.