AMALIY SANʼATDA RAQAMLI TEXNOLOGIYALAR ASOSIDA OʻQUVCHILARDA ESTETIK TAFAKKUR VA BADIIY DIDNI RIVOJLANTIRISH - Baxridinova Shohsanam Qudrat qizi, (PEDAGOGS, 2025)
Annotatsiya:. Mazkur maqolada amaliy san’atda raqamli texnologiyalarni qo‘llash orqali o‘quvchilarda estetik tafakkur va badiiy didni rivojlantirish imkoniyatlari tahlil qilingan. Tadqiqot COVID-19 pandemiyasi davrida ta’lim tizimida raqamli vositalarning ahamiyati ortgani, biroq san’at o‘qituvchilari tomonidan ularni qo‘llashda metodik va psixologik tayyorgarlik yetarli bo‘lmaganini ko‘rsatadi. Maqolada TPACK (Texnologik, Pedagogik va Mazmuniy Bilimlar) modeli asosida san’at ta’limida texnologiyalarni mazmunan integratsiya qilish yondashuvi ishlab chiqilgan. Ushbu model o‘qituvchining texnologik kompetensiyasini, pedagogik mahoratini va fanga oid chuqur bilimini uyg‘unlashtirish orqali o‘quvchilarning estetik idroki, ijodkorlik salohiyati va badiiy tafakkurini rivojlantirishga xizmat qiladi. Tadqiqot jarayonida immersiv va interfaol san’at muhitida o‘tkazilgan amaliy tajribalar natijasida o‘quvchilarning hissiy ifoda, tasviriy fikrlash va ijodiy faoliyatda faollik ko‘rsatkichlari oshgani aniqlangan. Xulosa qilib aytganda, raqamli texnologiyalarni san’at darslariga to‘g‘ri integratsiya qilish o‘quvchilarning estetik didini shakllantirishda, milliy madaniyat va innovatsion qadriyatlar uyg‘unligini ta’minlashda muhim omil sifatida e’tirof etiladi.