AMALIY SANʼAT ORQALI OʻQUVCHILARDA ESTETIK IDROK VA BADIIY TAFAKKURNI RIVOJLANTIRISH METODIKASINI TAKOMILLASHTIRISH - Baxridinova Shohsanam Qudrat qizi, (PEDAGOGS, 2025)
Annotatsiya: Mazkur maqolada amaliy san’at ta’limining o‘quvchilarda estetik idrok va badiiy tafakkurni rivojlantirishdagi o‘rni hamda uning metodik asoslari tahlil qilingan. Tadqiqotda iqtisodiy jihatdan nisbatan kam rivojlangan hududlarda, xususan, Surxondaryo viloyatidagi umumta’lim maktabi misolida san’at ta’limining holati, muammolari va imkoniyatlari o‘rganilgan. Keys-stadi usulida olib borilgan sifatli tadqiqot davomida o‘quvchilar, san’at o‘qituvchilari va maktab rahbari bilan yarim tuzilgan intervyular o‘tkazilib, san’at darslarining estetik tarbiya jarayonidagi o‘rni aniqlangan. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, san’at ta’limi o‘quvchilarda go‘zallikni idrok etish, estetik qadriyatlarni anglash, ijodiy fikrlash va hissiy ifoda qobiliyatini rivojlantirishda muhim ahamiyat kasb etadi. Tadqiqot san’at darslarining samaradorligini oshirish uchun metodik ta’minotni kuchaytirish, o‘qituvchilarning malakasini takomillashtirish va amaliy mashg‘ulotlar sonini ko‘paytirish zarurligini ta’kidlaydi. Maqola san’at ta’limini o‘quvchilarning intellektual va hissiy rivojlanishining ajralmas qismi sifatida e’tirof etish zarurligini asoslaydi.