EFTALIYLAR DAVLATI TARIXI - Islomqulov Ozodbek Rustam o’g’li, (PEDAGOGS, 2025)
Annotatsiya: Maqolada Eftaliylar davlati tarixining shakllanishi, siyosiy va ijtimoiy hayotidagi o‘ziga xos jihatlar muallif nuqtayi nazaridan tahlil qilinadi. Tadqiqotda Eftaliylar davlatining kelib chiqishi, hududiy chegaralari, boshqaruv tizimi, iqtisodiy asoslari hamda madaniy taraqqiyot bosqichlari yoritiladi. Shuningdek, Sosoniylar imperiyasi bilan bo‘lgan siyosiy munosabatlar va harbiy to‘qnashuvlar tarixiy manbalar asosida tahlil qilinadi. Eftaliylar davlati davrida Markaziy Osiyoda yuz bergan siyosiy jarayonlar, ularning mintaqa taraqqiyotiga ta’siri, diniy va madaniy hayotdagi o‘zgarishlar tahlil markazida bo‘ladi. Maqola Eftaliylar davlati tarixini o‘quvchilar uchun tushunarli, ilmiy va tahliliy asosda yoritishga qaratilgan.