“SMART SOLAR BENCH”- QUYOSH ENERGIYASIDA ISHLOVCHI AQLLI SKAMEYKA - Murodova Xilola Umarqulovna,; Fatullayeva Dinara Farxod qizi, (PEDAGOGS, 2025)
Annotatsiya. Smart Solar Bench — Quyosh energiyasida ishlovchi aqlli skameyka”. Bugungi kunda inson hayoti texnologiyalar bilan chambarchas bog‘langan. Har birimiz telefon, planshet yoki noutbukdan foydalanamiz, lekin ularni quvvatlash uchun doim elektr energiyasiga ehtiyoj sezamiz. Ba’zan ko‘chada, bog‘da yoki jamoat joylarida elektr manbasi topish qiyin bo‘ladi. Shu muammoni hal qilish uchun “Smart Solar Bench” — quyosh energiyasi asosida ishlaydigan aqlli skameyka yaratilgan. Ushbu aqlli skameyka o‘z ustida o‘rnatilgan quyosh paneli orqali energiya yig‘adi va uni batareyada saqlaydi. Bu energiya yordamida skameyka mobil qurilmalarni quvvatlash, kechasi yoritish, hamda Wi-Fi internet tarqatish kabi qulayliklarni ta’minlaydi. Eng muhimi, bu tizim elektr tarmog‘iga ulanmaydi, ya’ni tabiatni ifloslantirmaydi va energiyani tejaydi. “Smart Solar Bench” faqatgina texnik yangilik emas, balki inson hayotini osonlashtiruvchi, ekologik jihatdan toza va zamonaviy yechimdir. Bunday skameykalar shahar markazlari, maktab hovlilari, bog‘lar va universitetlarda o‘rnatilsa, nafaqat qulaylik yaratadi, balki yoshlarda innovatsion fikrlash va ekologik madaniyatni shakllantirishga ham xizmat qiladi. Shunday qilib, ushbu loyiha kelajakda yashil texnologiyalarni rivojlantirish yo‘lidagi muhim qadamlardan biri bo‘lib, insonlar uchun qulay, xavfsiz va energiya tejamkor hayot tarzini yaratishga hissa qo‘shadi.