ODAMDAGI IRSIY KASALLIKLARGA SABAB BO‘LADIGAN ALKOGOLLARNING TA’SIRI - Abdunazarova Zulayxo Sharifqulovna; Sharipova Shaxnoza Zokirovna; Erqulova Lobar Alisher qizi (PEDAGOGS, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada alkogol moddalarning inson genetik tizimiga ko‘rsatadigan ta’siri va ularning ʼirsiy kasalliklarni keltirib chiqarishdagi o‘rni yoritilgan. Alkogolning organizmga kirgach DNK tuzilmasiga zarar yetkazishi, gen mutatsiyalarini keltirib chiqarishi hamda epigenetik mexanizmlarni buzishi haqida ilmiy ma’lumotlar keltirilgan. Tadqiqotlar shuni ko‘rsatadiki, alkogol erkaklarning spermatozoidlari va ayollarning tuxum hujayralarida genetik nuqsonlar paydo bo‘lishiga sabab bo‘ladi. Natijada, kelajak avlodlarda irsiy kasalliklar — xususan, tug‘ma nuqsonlar, aqliy rivojlanishdagi orqada qolish, yurak va asab tizimi kasalliklari xavfi ortadi. Shuningdek, maqolada fetal alkogol sindromi (FAS) kabi patologiyalar misolida homiladorlik davrida alkogolning salbiy ta’siri tahlil qilingan. Maqola yakunida alkogolizmga qarshi profilaktika, sog‘lom turmush tarzini targ‘ib etish va genetik salomatlikni asrash muhimligi ta’kidlanadi.