DUDUQLANUVCHI BOLALARDA KORREKSIYA JARAYONI - Ortiqova Bahoroy Baxromali qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya. Ushbu ishda duduqlanuvchi bolalarda nutqni korreksiya qilish jarayonining mazmuni va bosqichlari yoritilgan. Duduqlanish nutq ritmi va silliqligining buzilishi bo‘lib, ko‘pincha bolalik davrida psixogen omillar, asab tizimi zaifligi yoki travmatik holatlar natijasida yuzaga keladi. Maqolada logopedik ishning asosiy yo‘nalishlari – tashxis, psixologik tayyorlov, logoritmik mashg‘ulotlar, nafas va artikulyatsion gimnastika, hamda ijtimoiy moslashtirish bosqichlari batafsil tahlil qilingan. Shuningdek, korreksiya jarayonida psixoterapevtik usullar, musiqa va o‘yin terapiyasi, art-terapiya hamda rolli o‘yinlarning samaradorligi asoslab berilgan. Duduqlanuvchi bolalarda nutqni tiklashda kompleks, tizimli va individual yondashuvning ahamiyati alohida ta’kidlangan. Tadqiqot natijalariga ko‘ra, logoped, psixolog va ota-onalar hamkorligi natijasida bola nutq faoliyati, muloqot madaniyati va o‘ziga ishonchi sezilarli darajada oshadi.