QADIMGI HINDISTON TIBBIYOTI TARIXI - Choriqulova Marjona Isomiddin qizi; Abdug’aniyev Bekzod Abduvali o’g’li (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Qadimgi Hindiston tibbiyoti Ayurveda tamoyillariga asoslangan bo‘lib, unda sog‘liq besh unsur va uch dosha muvozanati bilan izohlangan. Sushruta Samhita kabi manbalarda jarrohlik, yara parvarishi, suyaklarni bog‘lash va shoshilinch yordam ko‘rsatish usullari batafsil bayon etilgan. Qadimgi hind tabiblari o‘simlik dorilari, gigiyena va tabiiy davolash usullari orqali jarohatlar, kuyishlar, zaharlanish va hayvon chaqishlariga samarali yordam ko‘rsatgan. Ayurveda tizimi bugungi tibbiyotning shakllanishiga katta ta’sir ko‘rsatgan.