PSIXOMETRIYADA VALIDLIK HAQIDA ILMIY MAQOLA - Karimova Mastura Xabibullo qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada psixometriyada “validlik” tushunchasining nazariy asoslari, turli validlik turlari va ularning psixologik o‘lchash jarayonidagi ahamiyati ilmiy nuqtai nazardan tahlil qilinadi. Psixologik testlar ishonchli natija berishi uchun faqat ishonchlilik emas, balki aynan validlik — ya’ni testning o‘lchamoqchi bo‘lgan konstruktni aniq o‘lchashi muhimdir. Maqolada mazkur tushunchaning mezon validligi, konstrukt validligi va tarkibiy validlik kabi shakllari batafsil yoritilib, psixologik diagnostika jarayonida ularni to‘g‘ri aniqlashning metodologik talablari ko‘rsatib o‘tiladi. Shuningdek, validlikni ta’minlashda statistik tahlillar (korrelyatsiya, faktor tahlili) va ekspert baholashlarining o‘rni misollar orqali izohlanadi. Tadqiqotning amaliy qismi psixometrik vositalar sifatini oshirish, diagnostik jarayonning aniqligini ta’minlash hamda psixolog mutaxassislar uchun testlarni tanlashda yo‘l-yo‘riq berishga qaratilgan. Maqola yakunida validlikni baholash jarayonini takomillashtirish bo‘yicha ilmiy takliflar beriladi.