IJODIY BLOK PSIXOLOGIYASI: ILHOM NEGA TO’XTAYDI? - Saidova Nargiza Ismatulla qizi; Xojayeva Solixa Abdusamin qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada ijod bilan shug‘ullanuvchi insonlarda uchraydigan “ijodiy blok” hodisasi, uning psixologik sabablari, ichki va tashqi omillar ta’siri, shuningdek ilhomning nega to‘xtashi va uni qayta tiklashning oddiy, hayotiy yo‘llari yoritilgan. Maqola ilmiy tilga yuklanmagan bo‘lib, asosan talabalar, ijodkor yoshlar, yozuvchilar, rassomlar, dizaynerlar va o‘z faoliyatida ilhomga tayanadigan har bir kishi uchun yozilgan. Unda ijodiy blokning hissiy bosim, charchoq, mukammallik talabi, qo‘rquv, motivatsiya pasayishi kabi omillar bilan bog‘liq jihatlari sodda tilda tushuntiriladi. Maqolada, shuningdek, insonning ruhiy holati va ijod jarayoni o‘rtasidagi bog‘liqlik, kayfiyatning ijodiy energiyaga ta’siri ham yoritiladi. Ilhomning to‘xtashi — bu iste’dodning yo‘qligi emas, balki ongning vaqtinchalik “himoya rejimi”ga o‘tishi ekani haqidagi fikr markazga qo‘yilgan. Shuningdek, ijodiy blokdan chiqish bo‘yicha amaliy maslahatlar, o‘z-o‘zini rag‘batlantirish usullari, muhitni o‘zgartirish, tanaffus qilish, jismoniy faoliyat, ichki tanqidchini nazorat qilish va mayda qadamlar bilan ijodga qaytish kabi tavsiyalar berilgan. Maqola psixologik tushunchalarni kundalik hayotiy misollar orqali sodda tarzda izohlab, o‘quvchiga ijodiy jarayonda o‘zini yaxshiroq tushunishga yordam berishga qaratilgan.