ANTIBAKTERIAL DORI VOSITALARIGA QARSHI REZISTENT BAKTERIYALAR: GLOBAL MUAMMO - FERUZA DEHQONOVA SHERG‘OZIYEVNA (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA Antibakterial dori vositalariga qarshi rezistent bakteriyalar (ADRKB) bugungi kunda jahon sog‘liqni saqlash tizimi uchun eng dolzarb muammolardan biri hisoblanadi. Ushbu maqolada ADRKBning paydo bo‘lishi sabablari, ularning global sog‘liqka ta’siri va tarqalish mexanizmlari tahlil qilinadi. Shuningdek, antibiotiklarni noto‘g‘ri qo‘llash, qishloq xo‘jaligi va tibbiyotda dori vositalarining ortiqcha ishlatilishi natijasida bakteriyalarning qarshilik darajasi oshishi muhokama qilinadi. Maqolada ADRKBni aniqlash, nazorat qilish va oldini olish strategiyalari, shuningdek, yangi dori vositalari va biotexnologik yechimlar haqida ham qisqacha ma’lumot berilgan. Tadqiqot global sog‘liqni saqlash uchun zarur chora-tadbirlarni ishlab chiqishga ham hissa qo‘shadi.