TUG‘MA YURAK NUQSONLARIGA EGA BOLALARDA JARROHLIKDAN KEYINGI REABILITATSIYA STRATEGIYALARINING TAKOMILLASHTIRILISHI - Xaldarbekova Malika Axinjanovna (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Tug‘ma yurak nuqsonlari bolalar orasida uchraydigan yurak kasalliklarining eng murakkab va og‘ir shakllaridan biri hisoblanadi. Ushbu nuqsonlar nafaqat bolaning fiziologik rivojlanishiga, balki psixologik, emotsional va ijtimoiy o‘sish jarayonlariga ham sezilarli darajada ta’sir ko‘rsatadi. Zamonaviy tibbiyot texnologiyalarining jadal rivojlanishi, yuqori malakali kardioxirurgik amaliyotlar va ilg‘or diagnostika usullarining joriy etilishi tufayli tug‘ma yurak nuqsonlarini aniqlash va jarrohlik yo‘li bilan davolash samaradorligi yildan-yilga oshib bormoqda. Lekin muammoning asosiy bosqichi bo‘lgan jarrohlikdan keyingi reabilitatsiya jarayonini takomillashtirish, kichik bemorlarda hayot sifatini ta’minlash va uzoq muddatli salomatlikka erishish – bu boradagi muhim vazifalardan biri bo‘lib qolmoqda.