ABONENT KIRISH TARMOQLARIDA YUQORI TEZLIKLI MA’LUMOT UZATISHNI TA’MINLASH VA KECHIKISHNI MINIMALLASHTIRISH USULLARI. - Vohidov Fayzullo Zokirjon og’li; Jumaboyev Diyorbek Zaynobiddin o’g’li; Xalilov Muxammadmuso Muxammadyunusovich (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada abonent kirish tarmoqlarida yuqori tezlikli ma’lumot uzatishni ta’minlash va kechikishni minimallashtirish masalalari tadqiq etiladi. So‘nggi yillarda foydalanuvchilar sonining keskin oshishi, video oqimlari, real vaqt xizmatlari va IoT qurilmalari hajmining ko‘payishi abonent kirish tarmoqlarida yuqori yuklanish, kechikish va resurslar notekis taqsimoti kabi muammolarni yuzaga keltirmoqda. Tadqiqotda optik va simli simsiz kirish texnologiyalari, masofaviy foydalanuvchi joylashuvi, trafik oqimlari va resurslarni dinamik boshqarish mexanizmlari tahlil qilinadi. Shuningdek, tarmoqning kechikish ko‘rsatkichlarini kamaytirish, kanal kengligini optimallashtirish va uzilishlarga chidamliligini oshirishga qaratilgan algoritmik yondashuvlar o‘rganiladi. Simulyatsiya va matematik modellashtirish orqali turli kirish topologiyalari — chiziqli, daraxtsimon, iyerarxik va hibrid shakllar — samaradorligi solishtiriladi. Tadqiqot natijalari abonent kirish tarmoqlarida xizmat sifatini oshirish, kechikishni sezilarli darajada kamaytirish va yuqori tezlikdagi internet, video oqimlari, IoT va real vaqt ilovalari samaradorligini oshirish imkonini beradi.