O‘RTA ASRLARDA ARAB TILSHUNOSLIGI - Saidaliyeva Nafosatxon Sadulla qizi; Zaynobiddinova I.M (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: ushbu tezisda o‘rta asrlarda arab tilshunosligi rivoji, uning ilmiy maktablari, asosiy yo‘nalishlari va mashhur allomalarning lingvistik merosi yoritiladi. Arab tilshunosligi nafaqat grammatik tizimni shakllantirgan, balki fonetika, morfologiya, sintaksis, leksikologiya va qiroat ilmi kabi sohalarning ilmiy asoslarini yaratgan ilmiy maktab sifatida baholanadi. Tadqiqotda Basra va Kufa maktablarining farqlari, Sibavayh va boshqa allomalarning arab tilshunosligiga qo‘shgan hissalari ilmiy manbalarga tayangan holda tahlil qilinadi.