QIYOSIY-TARIXIY TILSHUNOSLIK VA UNING SHAKLLANISHI - Ulugʻbekova Munira Oʻtkirbek qizi; Zaynobidinova I.M (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Mazkur maqolada qiyosiy-tarixiy tilshunoslik fanining paydo bo‘lishi, shakllanish jarayoni va rivojlanish bosqichlari keng qamrovda yoritiladi. Tillarning tarixiy taraqqiyotini o‘rganishda qiyosiy metodning ahamiyati ochib berilib, qardosh tillarni o‘zaro solishtirish orqali ibtidoiy til birliklarini qayta tiklash masalalari tahlil qilinadi. Sanskrit tilining o‘rganilishi, romantizm oqimining ta’siri, tarixiy yondashuvning vujudga kelishi kabi omillar fanning shakllanishida hal qiluvchi rol o‘ynagani ilmiy asosda ko‘rsatib beriladi. Shuningdek, Frants Bopp, Rasmus Rask, Yakov Grimm, Aleksandr Vostokov hamda Vilgelm fon Gumboldtning ilmiy faoliyati va ularning tilshunoslik rivojiga qo‘shgan ulkan hissasi atroflicha yoritilgan.