ARAB YOZUVINING PAYDO BO‘LISHI VA EVALUSIYASI - Mavlonjonova Shahzoda (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada arab yozuvining shakllanish tarixi, uning o‘ziga xos xususiyatlari va rivojlanish bosqichlari tahlil qilinadi. Arab yozuvi islom dini tarqalishi bilan Sharqdan tortib Yevropaning ayrim hududlariga yetib borgani, yozuv tizimi sifatidagi o‘ziga xosligi bilan ajralib turadi. Maqolada arab alifbosining tuzilishi, harflarning shakllari, unli tovushlarni ifodalash usullari, turli yozish uslublari hamda xattotlik san’atidagi o‘rni batafsil yoritilgan. Shuningdek, arab yozuvining boshqa xalqlar yozuv tizimlariga ta’siri, ilm- fan va madaniyat taraqqiyotidagi roli, zamonaviy davrdagi ahamiyati ham ko‘rib chiqiladi. Tadqiqot natijalari arab yozuvini nafaqat yozuv tizimi sifatida, balki musulmon olamining diniy, madaniy va ilmiy merosini aks ettiruvchi san’at shakli sifatida qadrlash lozimligini ta’kidlaydi.