VITAMIN YETISHMOVCHILIGIDAN KELIB CHIQADIGAN XASTALIKLAR - Jurayev Bahodir Bobur oʻgʻli (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Vitamin yetishmovchiligi inson organizmi uchun juda muhim bo‘lgan muammolardan biri hisoblanadi. Sog‘lom hayot tarzi va to‘g‘ri ovqatlanish uchun inson organizmiga yetarli miqdorda turli vitaminlar kerak bo‘ladi. Turli xil vitaminlar tana faoliyatini me’yorida olib borishda, immun tizimining to‘g‘ri ishlashida, nerv tizimi, yurak-qon tomir tizimi, suyaklar, teri va ko‘z sofligi uchun zarurdir. Organizm bu vitaminlarni o‘zi ishlab chiqa olmaydi, shuning uchun ular oziq- ovqat mahsulotlari orqali yetkazib berilishi kerak. Agar inson ratsionida vitaminlar yetarli bo‘lmasa yoki ularning so‘rilishi va ishlatilishida muammolar yuzaga kelsa, turli kasallik va holatlar vujudga keladi.