KARIESNING ERTA BOSQICHIDA TASHXISLANISHDA ZAMONAVIY METODLAR - Komilov Inoyatillo Ilxomjon o’gli; Adxamjonov Ibroximjon Azizbek o’gli; Jumaboyev Sirojiddin Qobiljon o’gli (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA Kariesning erta bosqichini aniqlash stomatologiyada muhim klinik vazifalardan biri hisoblanadi, chunki o‘z vaqtida tashxis qo‘yish invaziv bo‘lmagan davolash imkonini beradi hamda tish to‘qimalarini maksimal darajada saqlaydi. Zamonaviy diagnostika usullari an’anaviy klinik ko‘rik va rentgenografiyaga qo‘shimcha ravishda yuqori sezgirlikka ega bo‘lgan texnologiyalarni o‘z ichiga oladi. Ularga DIAGNOdent lazer florensensiyasi, FOTI (Fiber Optic Transillumination), Q-ray diagnostikasi, optik ko‘rsatkichli texnologiyalar, karometriya, shuningdek CBCT va intraoral kamera tizimlari kiradi. Ushbu usullar demineralizatsiyaning dastlabki belgilarini aniqlash, yashirin (okklyuzion yoki interproksimal) kariesni erta topish va davolash strategiyasini to‘g‘ri tanlash imkonini beradi. Zamonaviy yondashuvlar yuqori aniqlik, tezkorlik, bemor uchun qulaylik va jarayonning noinvazivligi bilan ajralib turadi.