XALQARO INSTITUTLAR VA GLOBAL IQTISODIY INTEGRATSIYA - Usmonov Murodjon Do‘smurot o‘g‘li; Toʻraxonova Mashhura Erkin qizi; Suyunova Sevinchoy Alijonovna (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya. Maqolada xalqaro institutlarning global iqtisodiy integratsiyadagi o‘rni, ularning davlatlar o‘rtasida iqtisodiy hamkorlikni rivojlantirishdagi funksiyalari hamda integratsiya jarayonlariga ko‘rsatadigan ta’siri chuqur tahlil qilingan. Xalqaro valyuta jamg‘armasi, Jahon banki, BMT, Jahon savdo tashkiloti kabi institutlarning iqtisodiy barqarorlikni ta’minlash, global tartibotlarni shakllantirish va davlatlar iqtisodiy siyosatini uyg‘unlashtirishdagi roli asoslab berilgan. Shuningdek, Yevropa Ittifoqi, ASEAN, MERCOSUR, ShHT va YeOII kabi mintaqaviy tuzilmalar faoliyati orqali mintaqaviy integratsiyaning shakllanish jarayonlari tahlil etilgan. Tadqiqot natijalari xalqaro institutlar global iqtisodiyotda barqarorlik va integratsiya jarayonlarining asosiy tayanchi ekanini ko‘rsatadi.