"FERMENTLAR ASOSIDAGI BIOTEXNOLOGIK MAHSULOTLAR VA ULARNING SANOATDA QOʻLLANILISHI" - Abduholiqov Boburjon Abduvhid o’g’li; SHirinboyev SHamshodbek Sobirjon o’g’li; Teshaboyev Tolibjon Nizomiddin o’g’li (TADQIQOTLAR, 2025)
Anatatsiya: Fermentlar biznesda hayratlanarli darajada muhim rol o’ynaydi va ko’plab sanoat mahsulotlarini yig’ish uchun zarurdir. Fermentlar - bu reaktsiyalarni tezlashtiradigan va quyi oqim reaktsiyalari uchun mavjud bo’lgan prekursorlarni ko’paytirish orqali hosilni yaxshilaydigan oqsillar. Ehtimol, biznesda fermentlar uchun eng aniq foydalanish pishloq, non va alkogol ishlab chiqarishdir. Ushbu qadimiy ilovalarda fermentlar bakteriya yoki xamirturush kabi mikroorganizm mexanizmlarining bir qismidir. Vaqt o’tishi bilan olimlar o’ziga xos fermentlarni ajratib olishga va ularning kimyoviy o’zgarish funktsiyalarini toqat qilinadigan darajada tushunishga tayyor bo’lib, ularni mikroorganizmlar xossalari bilan yoki bo’lmagan holda turli xil hayratlanarli vaziyatlarga kiritishadi. Misol uchun, fermentlar to’qimachilik, yuvish vositalari, bioyoqilg’i va farmatsevtika mahsulotlarini ishlab chiqarishda qo’llaniladi. Ushbu ilovalar uchun ko’p miqdorda kerakli fermentlar talab qilinadi va ular eng sof shaklda mavjud bo’lishi kerak. Sanoatdagi fermentlarning tozaligi farmatsevtika dasturlari uchun ayniqsa muhimdir, bu erda mahsulotlar, shuningdek jarayon tartibga soluvchi birlashmalar tomonidan ko’rib chiqilishi va nazorat qilinishi mumkin. Biznesdagi fermentlar partiyalari partiyadan partiyaga muvofiqligiga ishonch hosil qilish uchun muntazam usul tekshiruvidan o’tadi. Detarjan, farmatsevtika, kraxmal va boshqalar kabi turli sohalarda fermentlardan ko’plab sanoat maqsadlarida foydalanish mavjud.