BOLALAR VA O’SMIRLAR PSIXOLOGIYASI RIVOJLANISH VA O’QITISH JARAYONLARI - Choriyeva Shodiyona Bayramali qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA Ushbu maqola bolalar va o‘smirlar psixologiyasining asosiy jihatlarini, rivojlanish bosqichlarini va o‘qitish jarayonidagi psixologik omillarni tahlil qiladi. Maqolada Jean Piagetning kognitiv rivojlanish nazariyasi, Erik Eriksonning psixososial rivojlanish bosqichlari va Vygotskyning ijtimoiy-o‘quv nazariyasi keltiriladi. Maqolada shuningdek, bolalarning ijtimoiy, emotsional va kognitiv rivojlanishiga ta’sir etuvchi omillar, o‘qitish va tarbiyalash jarayonida psixologik yondashuvlar, shuningdek, o‘quv jarayonida motivatsiya va diqqatni rivojlantirish strategiyalari ilmiy jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqotlar shuni ko‘rsatadiki, bolalar va o‘smirlarning psixologik rivojlanishini tushunish ta’lim samaradorligini oshirish, shaxsiy rivojlanish va ijtimoiy moslashuvni yaxshilash imkonini beradi.