TIBBIYOT LAZERLARINING FIZIKASI VA ULARNING TO‘QIMALARGA TA’SIRI - Orifjonova Muslima; Qobilova Sevinch; Xodjayeva Diyora Zuxriddinovna (TADQIQOTLAR, 2025)
Ushbu maqolada tibbiyot lazerlarining fizik asoslari, ularning nurlanish xususiyatlari, to‘qimalar bilan o‘zaro ta’sir mexanizmlari hamda klinik amaliyotdagi afzalliklari yoritiladi. Lazer energiyasining yutilish, tarqalish va issiqlik ta’siri qonuniyatlari tahlil qilinib, biotibbiyotda qo‘llaniladigan asosiy lazer turlari, ularning to‘lqin uzunligi hamda to‘qimalardagi selektiv ta’sir xususiyatlari ilmiy asosda bayon etiladi. So‘nggi o‘n yilliklarda lazer texnologiyalari tibbiyotning deyarli barcha yo‘nalishlarida muhim diagnostik va terapevtik vositaga aylandi. Lazer nurlanishining yuqori monoxromatikligi, yo‘naltirilganligi va intensivligi uni jarrohlik, dermatologiya, stomatologiya, oftalmologiya va onkologiyada samarali qo‘llash imkonini beradi. Tibbiy lazerlarning ta’sirini chuqur tushunish uchun ularning fizik asoslari hamda to‘qimalar bilan o‘zaro ta’sir qonuniyatlarini bilish zarur.