BOLALARDA ALLERGIK KASALLIKLARNING ERTA ANIQLANISHI VA ZAMONAVIY DAVOLASH YONDASHUVLARI: ATOPIK DERMATIT MISOLIDA - Mirzamaxmudov Sultonmirzo; Yuldasheva Muhayyo Golibjon qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Anotatsiya: Ushbu maqolada bolalarda keng tarqalgan allergik kasalliklardan biri — atopik dermatitning (AD) etiologiyasi, klinik belgilari, erta diagnostika usullari va zamonaviy davolash yondashuvlari tahlil qilinadi. Tadqiqotda AD rivojlanishiga ta’sir qiluvchi genetik, immunologik va muhit omillari ko‘rib chiqilgan. Shuningdek, bolalarda teri to‘siq funksiyasining buzilishi, mikrobiota o‘zgarishi hamda oziq-ovqat allergenlari bilan bog‘liq mexanizmlar yoritilgan. Maqolada xalqaro klinik protokollar asosida zamonaviy emollient terapiya, topik kortikosteroidlar, immunomodulyatorlar va biologik preparatlar qo‘llanilishining samaradorligi tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalari atopik dermatitni erta aniqlash bolaning umumiy sog‘lig‘i, ruhiy holati va hayot sifatini yaxshilashda muhim ahamiyatga ega ekanini ko‘rsatadi.