SAMARQAND VILOYATI DAM OLISH VA SOGʻLOMLASHTIRISH YERLARINI MONITORING QILISH VA BARQAROR BOSHQARISHDA GEOAXBOROT TEXNOLOGIYALARIDAN FOYDALANISH - Tursunov Bekzod Abdumoʻminovich (TADQIQOTLAR, 2025)
Dam olish va sogʻlomlashtirish yerlari samarali boshqarilishi nafaqat ularni aniq monitoring qilishni, balki ularning fazoviy, ekologik va ijtimoiy-iqtisodiy funktsiyalarini yaxlit tushunishni talab etadi. Ayniqsa, Samarqand viloyati kabi tabiiy landshaftlar, tarixiy meros va turizm kesishadigan hududlarda bunday yerlardan barqaror foydalanish eng muhim ustuvor vazifalardan biriga aylangan. Ushbu tadqiqot geoaxborot tizimlari (GIS), masofaviy zondlash (MZ) va pilotsiz uchish apparatlari (PUA) orqali maʼlumotlarni yigʻish vositalarini qanday qilib samarali birlashtirib, dam olish va sogʻlomlashtirish yerlarni yagona raqamli kadastr doirasida monitoring qilish, tasniflash va boshqarish mumkinligini oʻrganadi.