KAR BOLALAR MAKTABIDA DAKTIL NUTQIGA OʻRGATISH ISHI MAZMUNI USLUBLARI - SHUKURJON YOQUBOVA OYBEK QIZI (TADQIQOTLAR, 2025)
Kar bolalarni daktil nutqiga o‘rgatish maxsus pedagogika jarayonida muhim o‘rin tutadi, chunki daktil tizimi eshitishida nuqsoni bo‘lgan o‘quvchilarga lingvistik ma’lumotni tez va aniq qabul qilish, fikr bildirish hamda muloqot ehtiyojini qondirish imkonini beradi. Daktilli nutq o‘zida qo‘l barmoqlarining ma’lum shakl va holatlashtirishiga asoslangan vizual-kinestetik aloqa vositasidir. O‘rgatish jarayonining mazmuni fonetik-grafik asoslarni shakllantirish, qo‘l konfiguratsiyalarini farqlash, harflar va so‘zlarni daktil orqali ifodalash, so‘zlashuv va o‘qish jarayonida daktil yordamidan ongli foydalanishni rivojlantirishdan iborat. Mazkur jarayon bosqichma-bosqich tashkil qilinadi: avvalo barmoqlarni rivojlantirishga qaratilgan tayyorlov mashqlari, keyinchalik harf konfiguratsiyalari bilan tanishtirish, so‘ng so‘z va gaplarni daktil qilish malakasini shakllantirish amalga oshiriladi.