ISHLAB CHIQARISHDA SHIKASTLANISH VA UNI OLDINI OLISH CHORA TADBIRLARI. ISHLOVCHILAR SALOMATLIGI - Homidov Obid Umedjonovich (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA Ushbu maqolada ishlab chiqarish jarayonida yuzaga keladigan shikastlanishlar, ularning asosiy etiologik omillari, xavf-xatarlarni baholash tamoyillari hamda profilaktika choralarining samaradorligi tahlil qilinadi. Ishlovchilar salomatligini ta’minlashda mehnat gigiyenasi, ishlab chiqarish sanitariyasi, xavfsizlik texnikasi va individual himoya vositalaridan foydalanishning o‘rni yoritilgan. Tadqiqot ishlab chiqarish jarayonlarida shikastlanishlarning kamayishi mehnat jarayonini to‘g‘ri tashkil etish, texnologik intizomga rioya qilish, ergonomik yondashuv va kompleks monitoring tizimini joriy etish bilan chambarchas bog‘liqligini ko‘rsatadi.