KUCH SIFATI RIVOJLANISHINING FIZIOLOGIK VA BIOKIMYOVIY ASOSLARI - Burxonov Bahodir Hayotovich (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada kuch sifati rivojlanishining fiziologik va biokimyoviy asoslari ilmiy jihatdan tahlil qilinadi. Mushak tolalarining tuzilishi, motor birliklarining faollashuvi, nerv-mushak tizimi boshqaruvining kuch ko‘rsatkichlariga ta’siri, shuningdek, ATP–KFK tizimi, anaerob glikoliz va aerob almashinuvning yuklama jarayonidagi o‘rni ko‘rib chiqiladi. Mushak gipertrofiyasi, oqsil sintezining kuchayishi va gormonal omillarning ta’siri kuch sifatining shakllanishida asosiy mexanizmlar sifatida yoritiladi. Maqola kuch mashg‘ulotlari natijasida yuzaga keladigan fiziologik moslashuvlar va ularning sport tayyorgarligidagi ahamiyatini ilmiy asosda tahlil qiladi.